onsdag 10 februari 2010

Bokmärken i sidenbandsbroderi


Sidenbandsbroderi anses ha börjat i Frankrike redan på 1500-talet, där det användes för broderier på adelns västar och klänningar. Därefter spred sig tekniken till England och övriga Europa, även till Sverige och det svenska hovet. På Nordiska museet finns några föremål med sidenbandsbroderier från 1700-talet Populariteten har gått i vågor genom tiderna men under slutet av 1800-talet var bandbroderi särskilt populärt och spred sig vidare till Australien.

Därefter har den spridit sig till andra engelsktalande länder samt Japan. Överdådiga inredningar dekorerades med sidenblommor i alla formationer. Blommor i olika varianter, i synnerhet rosor, har alltid hört till favoritmotiven, eftersom bandens struktur och den bidragande reliefeffekten för tankarna till riktiga blommor och blad.

Stygnen som används är de traditionella som: raka stygn, plattsömsstygn, kedjestygn och stjälkstygn. Istället för siden kan man numera använda sig av konstmaterial som är mer lättskött men i övrigt påminner om förlagan.

Här har jag broderat några bokmärken......


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar